100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION HISTORY PART-2

100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION HISTORY PART-2






1) Babur was buried after his death in which one of the following cities?

  A. Kabul
  B. Patna
  C. Kolkata
  D. Peshawar 



2) The use of half-dome portal is the characteristic of which one of the following dynasties?

  A. Slave Dynasty
  B. Lodi Dynasty 
  C. Mughal Dynasty 
  D. Tughlaq Dynasty


3) The battle of Chausa is fought between whom among the following?

  A. Sher Shah and Humayun 
  B. Akbar and Hemu
  C. Babur and Ibrahim Lodi 
  D. Balban and Mangols


4) Who among the following was the author of Tahqiq-i-Hind?

  A. Alberuni 
  B. Amir Khusro
  C. Minhaj-us-Siraj 
  D. Badauni


5) Consider the following statements:
    i) Ahmednagar was ruled by Nizamshahi dynasty.
    ii) Bijapur was ruled by Adil Shahi dynasty
    Choose the right option:

  A. Both i and ii are correct 
  B. Only i is correct
  C. Only ii is correct
  D. Neither i nor ii is correct


6) Consider the following statements:
    i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
    ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.
    Choose the right option:

  A. Both i and ii are correct
  B. Neither i nor ii is correct
  C. Only i is correct
  D. Only ii is correct


7) Amir Khusro was a ___.

  A. Poet 
  B. Soldier
  C. Emperor 
  D. Musician


8) Which one among the following Indian emperors founded the Jaunpur city?

  A. Akbar
  B. Humayun
  C. Firoz Shah Tughlaq (Your Answer)
  D. Jehangir


9) Al-Beruni was the contemporary of which one of the following emperors?

  A. Mahmud Ghaznavi 
  B. Akbar 
  C. Humayun
  D. Shershah


10) When was paper introduced in India?

  A. 18th century
  B. 16th century 
  C. 12th century
  D. 14th century 


11.       The use of spinning wheel (Charkha) became common during the
        A.    9th Century AD
        B.    10th Century AD
        C.    12th Century AD
        D.    14th Century AD


12.       The language of discourses of Gautam Buddha was
        A.    Bhojpuri              
        B.    Magadhi
        C.    Pali        
        D.    Sanskrit

13.    There were widespread risings against the British in the 1820s. Which one of the following did  not revolt in the 1820s?
        A.    Santhals
        B.    Ahoms
        C.    Pagal Panthis
        D.    Ramosi

14.       Velu Thampi led a revolt against the British in state of
        A.   Travancore        
        B.    Baroda
        C.    Hyderabad         
        D.    Mysore

15.    Under the Mountbatten Plan of 1947 the people of ___ were given the right to decide           through a  plebiscite whether they wished to join Pakistan or India.
        A.    Assam  
        B.    Punjab
        C.    Bengal 
        D.    N.W.F.P and the Sylhet district of Assam

16.     Three major powers that emerged in southern India in the 7th century AD were
        Cheras
        Cholas
        Chalukyas
        Pallavas
        Pandyas
        A.    I, II, V
        B.    II, III, IV
        C.    III, IV, V
        D.    I, II, IV

17.       The term 'Yavanapriya' mentioned in ancient Sanskrit texts denoted
        A.    ivory
        B.    pepper
        C.    a fine variety of Indian muslin
        D.    damsels sent to the Greek court for dance performance

18.   The Timariots Governors and the Revenue Contractors, on their part reason in this     manner: "Why should the neglected state of this land create uneasiness in our minds and why should we expend our money and time to render it fruitful? We may be deprived of it in a single moment, and our exertions would benefit neither ourselves nor our children." This statement was made by

        A.    Monserrate       
        B.    Tavernier
        C.    Manrique           
        D.    Bernier

19.       The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with
        A.    the cultivator
        B.    the village community
        C.    the king
        D.    the joint family

20.   To which of the republic of Buddha belong?
        A.    Licchavis              
        B.    Sakyas
        C.    Mallas  
        D.   None of the above

21) Babur was buried after his death in which one of the following cities?
  A. Kabul
  B. Patna
  C. Kolkata
  D. Peshawar

22) The use of half-dome portal is the characteristic of which one of the following dynasties?
  A. Slave Dynasty
  B. Lodi Dynasty
  C. Mughal Dynasty
  D. Tughlaq Dynasty

23) The battle of Chausa is fought between whom among the following?
  A. Sher Shah and Humayun
  B. Akbar and Hemu
  C. Babur and Ibrahim Lodi
  D. Balban and Mangols

24) Who among the following was the author of Tahqiq-i-Hind?
  A. Alberuni
  B. Amir Khusro
  C. Minhaj-us-Siraj
  D. Badauni

25) Consider the following statements:
i) Ahmednagar was ruled by Nizamshahi dynasty.
ii) Bijapur was ruled by Adil Shahi dynastyChoose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Only i is correct
  C. Only ii is correct
  D. Neither i nor ii is correct

26) Consider the following statements:
i) Jehangir was the ruler of India when the East India company was set up.
ii) The famous queen Chand Bibi belonged to Ahmednagar kingdom.Choose the right option:
  A. Both i and ii are correct
  B. Neither i nor ii is correct
  C. Only i is correct
  D. Only ii is correct

27) Amir Khusro was a ___.
  A. Poet
  B. Soldier
  C. Emperor
  D. Musician

28) Which one among the following Indian emperors founded the Jaunpur city?
  A. Akbar
  B. Humayun
  C. Firoz Shah Tughlaq (Your Answer)
  D. Jehangir

29) Al-Beruni was the contemporary of which one of the following emperors?
  A. Mahmud Ghaznavi
  B. Akbar
  C. Humayun
  D. Shershah

30) When was paper introduced in India?
  A. 18th century
  B. 16th century
  C. 12th century
  D. 14th century


31. Who among the following is said to have hatched the Delhi Conspiracy 1912?
1. Rasbehari Bose
2. Bhai Paramanand
3. Sachindranath Sanyal
4. Sohan Lal Pathak


32. Which among the following marks Mahatma Gandhi’s first fast unto death?
1. Kheda Satyagraha
2. Champaran Satyagraha
3. Ahmedabad Mill Strike
4. Jallianwala Bagh tragedy


33. Gandhi’s Dandi March is associated with which among the following movements?
1. Partition of Bengal
2. Khilafat Movement
3. Non-cooperation Movement
4. Civil Disobedience Movement


34. Who among the following were the main leaders of Khilafat Movement?
1. Syed Ahmad Khan and Agha khan
2. Mohammad Ali and Shaukat Ali
3. Muhammad Iqbal and Salimullah Khan
4. Muhammad Ali Jinnah and Sikandar Hayat Khan


35. Which among the following was the venue of All India Khilafat Conference, 1919?
1. Lucknow
2. Delhi
3. Aligarh
4. Porbandar


36. The First President of Muslim League was __?
1. Nawab Viqar-ul-Mulk Mustaq Hussain
2. Mian Abdul Aziz
3. Hidayat Hussain Khan
4. Mohammad Ali Jinnah


37. The statement “Like summer gale revolt of Meerut was unprecedented and short-lived” was made by __?
1. S. N. Sen
2. R. C. Majumdar
3. S. B. Chaudhuri
4. V. D. Savarkar


38. During the company rule, the Hindu Widows Remarriage Act was drafted by__ ?
1. Lord Canning
2. Lord Dalhousie
3. Lord Hardinge
4. None of the above


39. The Treaty of Alinagar was signed in ___?
1. February 1756
2. September 1756
3. February 1757
4. April 1757


40.  The Two Nation Theory was propounded in which session of the Muslim League?
1. Lahore Session, 1940
2. Bombay Session, 1915
3. Delhi Session, 1918
4. Calcutta Session, 1917


41. The biographical memoir of A. O. Hume was written by __?
1. W. Wederbirn
2. Lord Dufferin
3. J. Charles
4. None of the above


42 The most fervent supporter of Gandhi’s proposal for an all-out campaign of civil disobedience during Quit India Movement was ?
1. Ram Manohar Lohia
2. Sardar Vallabhbhai Patel
3. Subhash Chandra Bose
4. Jai Prakash Narayan


43. In which year English was made the medium of instruction in India ?
1. 1844 A.D.
2. 1835 A.D.
3. 1833 A.D.
4. 1813 A.D.


44. Who is considered the “Father of Muslim Renaissance in Bengal” in Bengal?
1. Abdul Latif
2. Mirza Ghulam Ahmed
3. Muhammad Qasim
4. Rashid Ahmed Gangohi


45. Which one of the following leaders was not a part of Non cooperation movement ?
1. M. A. Ansari
2. M. A. Zinnah
3. Abul Kalam Azad
4. Hakim Ajmal Khan

46. President of Indian National Congress at the time of independence was___?
1. J. B. Kripalani
2. Maulana Abul Kalam Azad
3. Dr. Rajendra Prasad
4. Jawahar Lal Nehru


47. The resolution of Swadeshi was adopted in which session of Congress?
1. Madras session of 1903
2. Bombay session of 1904
3. Benaras session of 1905
4. Calcutta session of 1906

48. Which was the only session of Indian National Congress, presided by Mahatma Gandhi?

1. Allahabad
2. Guwahati
3. Belgaum
4. Kakinada

49. Who among the following was not one of the founding fathers of the All India Muslim League ?

1. Nawab Moshin-ul-Mulk
2. Maulana Abul KalamAzad
3. Aga Khan
4. Nawab Salimullah of Dacca

50. Who among the following is known as Father of Muslim Renaissance in Bengal?

1. Syed Ahmad Khan
2. Ameer Ali
3. Nawab Abdul Latif Khan
4. Nawab Samiullah Khan

51. The founder of Satya Shodhak Samaj was ___?

1. Atmaram Pandurang
2. Gopal Hari Deshmukh
3. M. G. Ranade
4. Jyotiba Phule

52. The first President of the Indian Home Rule League (1916) was__?

1. Joseph Bapista
2. Annie Besant
3. N.C. Kelkar
4. B.G. Tilak

53. Who among the following founded Theosophical Society in USA?

1. Dr. Annie Besant
2. A. O. Hume
3. Tilak and Gokhale
4. Madam Blavatsky and Olcott

54. The Congress is in reality a civil war without arms.

The above statement was made by ___?
1. W. Wedderburn
2. Sir Saiyid Ahmad Khan
3. D.W. Bethune
4. Lord Dufferin

55. Dalhousie’s worst political blunder was ___?

1. Annexation of Punjab
2. Occupation of lower Burma
3. Abolition of the ‘Doctrine of Lapse’
4. Annexation of Oudh

56. The leader of revolt of 1857 in Lucknow was __?

1. Tatya Tope
2. Maulvi Ahmadullah Shah
3. Birjis Qadir
4. Begum Hazrat Mahal

57. Who among the following preached the doctrine of “One religion, one caste and one God for mankind“?

1. Jyotiba Phule
2. Vivekananda
3. Sri Narayan Guru
4. Dr. B. R. Ambedkar

58. The magna carta of western education system in India is___?

1. The report of the Committee of Public Instruction, 1823
2. The Charter Act of 1833
3. Report of the Hunter Commission, 1862
4. Wood’s Despatch, 1854

59. Who among the following established the Ved Samaj in Madras in 1864?

1. Keshab Chandra Sen
2. Lokhitwadi
3. Shibnath Shastri
4. Debendranath Tagore

60. Who among the following established the Bhil Seva Mandal in 1922?

1. Narain Malhar Joshi
2. Amritlal Vitthaldas Thakkar
3. Jyotiba Phule
4. Baba Amte


61.Which of the following was a recommendation of Hunter’s Commission? 
A.Women’s education
B.New regulation for the organized senates system
C.Gradual withdrawal of state support from higher education
D.Introduction of civic education at college and university level


62.Which of the following pairs are correctly matched? 
1. Warren Hastings – Regulating Act
2. Cornwallis – Permanent Land Settlement
3. Wellesley – Subsidiary Alliance
4. Dalhousie – Abolition of Sati 
A.    1 and 3
B.    1, 2 & 4
C.    1, 2 & 3
D.    2 and 3

63.Arrange the following in chronological order, who administered as Governor Generals of India.
1. Wellesley
2. Cornwallis
3. Warren Hastings
4. Dalhousie 
A.    3,2, l, 4
B.    1,2,4, 3
C.    4, 2, 3, 1
D.    4, 1, 2,3

64.Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar? 
A.Deccan Education Society
B.Samaj Samata Sangh
C.Peoples Education Society
D.Depressed Classes Institute

65.The Nagara, the Dravida, and the Vesara are Incorrect?
A.the three main racial groups of the Indian subcontinent.
B.the three main linguistic divisions into which the languages of India can be classified
C.the three main styles of Indian temple architecture
D.the three main musical gharanas prevalent in India

66.The river most mentioned in early Vedic literature is ?
A.Sindhu
B.Sutudri
C.Sarasvati
D.Ganga

67.Which one of the following scripts of ancient India was written from right to left? 
A.Brahmi
B.Nandnagari
C.Sharada
D.Kharoshti

68.The silver coins issued by the Guptas were called ?
A.rupaka
B.karshapana
C.dinara
D.pana

69. In the 'individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second?  
A.Dr. Rajendra Prasadh
B.Pandit Jawaharlal Nehru
C.C. Rajagopalachari
D.Sardar Vallabhabhai Patel

70.Consider the following statements:
1. The term Swaraj means self-rule, self-government
2. Swaraj Party was established by Motilal Nehru and C. R. Das.
3. Lahore session of the congress demand for Poorna Swaraj (Complete Independence) in its resolution on 26 January, 1930.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only
C. only 1 and 2
D.1, 2 and 3


71.    Who was the first European to designate Aryan as a race?
(1) William Jones              (2) H.H Wilson
(3) Max Muller                  (4) General Cunningham

72.    The staple food of the Vedic Aryan was –
(1) Barley and Rice           (2) Milk and its products
(3) Rice and Pulses          (4) Vegetables and fruits


73.    The battle Mahabharata is believed to have been fought at Kurukshetra for –
(1) 14 days                        (2) 16 days
(3) 18 days                        (4) 20 days

74.    Who among the following wrote Sanskrit Grammar?
(1) Kalidasa                       (2) Charaka
(3) Panini                           (4) Aryabhatt

75.    Which river has no mention in Rigaveda?
(1) Sindhu                         (2) Saraswati
(3) Yamuna                       (4) Periyar

76.    In which language was the ‘Shrimad Bhagavad Gita’ originally written?
(1) Sanskrit                       (2) Aphbhramsa
(3) Prakrit                          (4) Pali

77.    Purushasukta is founded in the –
(1) Bhagavad Gita             (2) Rigaveda
(3) Manusmriti                   (4) Atharvaveda

78.    The hymns of ‘Rigaveda’ are the work of –
(1) one author                   (2) four author
(3) seven author                (4) many author

79.    Patanjali is  well – known for the compilation of –
(1) Yoga Sutra                  (2) Panchatantra
(3) Brahma Sutra              (4) Ayurveda

80.  The God who is the most prominent in ‘Rigaveda’ is –
(1) Indra                            (2) Agni
(3) Pasupati                       (4) Vishnu

81.  The Rigvedic God Varuna was –
(1) Harbinger of peace
(2) Destroyer of foes
(3) Guardian of the cosmic order
(4) God prosperity

82.  Panni, the first Grammarian of Sanskrit language in India, lived during the –
(1) 2nd Century BC          (2) 6th – 5th Century BC
(3) 2nd Century AD          (4) 5th – 6th Century AD

83.  The words Satyameva Jayate in the State Emblem of India have been adopted from which one of the following?
(1) Mundak Upanishad     (2) Brahma Upanishad
(3) Mudgala Upanishad    (4) Maitreyi Upnishad

84.  Upanishad are books on –
(1) Religion                        (2) Yoga
(3) Law                              (4) Philosophy

85.  The great law giver of ancient times was-
(1) Manu                           (2) Vatsyayana
(3) Ashoka                         (4) Aryabhatta

86.  The word Gotra occurs for the first time in –
(1) Rigaveda                     (2) Samaveda
(3) Yajurveda                    (4) Atharvaveda

87.  Nayaya Darshan was propagated by –
(1) Gautama                     (2) Kapil
(3) Kanada                        (4) Jaimini

88.  The word Aryan means –
(1) Of good family            (2) Cultivator
(3) Yajurveda                    (4) Atharvaveda

89.  Which one of the following four Vedas contains an account of magical charms and spells?
(1) Rigaveda                     (2) Samaveda
(3) Yajurveda                    (4) Atharvaveda

80.   The expounder of Yoga philosophy was –
(1) Patanjali                       (2) Gautam
(3) Jaimini                         (4) Sankaracharya

91.Put the following in an ascending chronological order:1. Battle at Panipat. Afghan army beats Mahratten2. Charles Cornwallis was appointed governor-general of India3. Battle at Kurdla. Mahratten beat Mogols4. England signed treaty with Nizam of Hyderabad
  A. 2, 1, 3, 4
  B. 3, 2, 1, 4
  C. 2, 3, 1, 4
  D. 1, 2, 3, 4 
Which one of the following pairs of composers in different languages and their works on Mahabharata theme is correctly matched?
[A]Sarladasa- Bengali
[B]Kasirama- Oriya
[C]Tikkana- Marathi
[D]Pampa- Kannada 

92. The medieval Indian writer who referred to the discovery of America is-
[A]Malik Mohammad Jayasi
[B]Amir Khusro
[C]Raskhan
[D]Abul Fazl 

93. The members of Shivaji’s Astha Prdhana who looked after foreign affairs is-
[A]Peshwa
[B]Sachiv
[C]Pandit Rao
[D]Sumant 

94. The loss of Qandhar was a big blow to Mughal Empire from the point of view of:
[A]Natural resources
[B]Buffer territory
[C]Communication
[D]Strategic stronghold 

95. Fawazil in the Sultanate period meant-
[A]Extra payments to the nobles
[B]Revenues assigned in lieu of salaries
[C]Excess amount paid to the exchequer by the Iqtadars
[D]Illaegal exactions extracted from the peasants 

96. The Sultan of Delhi who is reputed to built the biggest networks of canal in India is-
[A]Izeltutmish
[B]Ghiyyasuddin Tuglaq
[C]Feroze Shah Tughlaq
[D]Sikander Lodhi 

97. Directions: The following items consist of two statement One labelled the 'Assertion A' and the other as 'Reason R' You are to examine these two statements carefully and decid if the ' Assertion A' and the 'Reason R' are individually tru and if so, whether the 'Reason R' is the correct explanatin of the given' Assertion A'.
Assertion (A) : At first the Turkish administration in India was essentially military
Reason(R): The country was parcelled out as Iqtas to the leading military leaders
[A]Both A and R is true and R is the perfect explanation of A
[B]Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
[C]A is true but R IS false
[D]A is false but R IS true 

98. Assertion (A): During the reign of Shahjahan, Dara Shikoh was sent on the expedition on Balkha, Badakhshan, Qandhar
Reason [R]: the expedition sent by Shahjahan to Middle East was a marvellous success
[A]Both A and R is true and R is the perfect explanation of A
[B]Both A and R is true but R is not the correct explanation of A
[C]A is true but R IS false
[D]A is false but R IS true 

99. Consider the following statement 
Ahadi were those troopers who:
1. Offered their services singly
2. Did not attach themselves to any chief 
3. Had the emporer as their immediate colonel
4. Attach themselves to Mirzas
Of these statements:
[A]1, 3, 4 are correct
[B]1, 2, 3 are correct
[C]2 and 3 are correct
[D]1 and 4 are correct 

100. Consider the following:
1. Tughlakhabad Fort
2. Lodhi Garden
3. Qutab Minar
4. Fatehpur Sikri
The correct chronological order in which they were built:
[A]3-1-4-2
[B]3-1-2-4
[C]1-3-2-4
[D]1-3-4-2

Answers:
1.   [A]    2.  [C]    3.  [A]    4.  [A]     5.  [A]     6.  [A]     7.  [A]     8.  [C]     9.  [A]     10.[D]
11. (D)    12. (C)   13.(A)    14. (A)    15. (D)    16. (A)    17. (B)   18. (D)    19. (C)    20.(B)
21. [A]    22. [C]   23. [A]   24. [A]    25. [A]    26. [A]    27. [A]   28. [C]    29. [A]    30.[D]
31. 1       32. 3      33. 4      34. 2       35.2        36. 1       37. 1      38. 2       39.3       40. 1
41. 1       42. 2      43. 2      44. 1       45. 2       46.1        47.4       48.3        49.2      50.3
51. 4       52.1       53.4       54.2        55.4        56.4        57.3       58.4       59.1       60.2
61. A       62.D      63.A       64.A       65.C       66.A        67.D      68.A       69.B      70.D
71. 3       72.3       73.3       74.3        75.4       76.1         77.2       78.4       79.1       80.1   
81. 3       82.2       83.1       84.4        85.1       86.1         87.1       88.1       89.4       90.1
91. [D]    92.[B]    93.[D]    94.[D]     95.[C]    96.[C]     97.[A]     98.[C]    99.[B]      100.[D]

THAT'S ALL FOR NOW

WANT TO SEE MORE TOPICS JUST CLICK ON IT


GENERAL KNOWLEDGE

100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION HISTORY-1

100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION HISTORY-2




Comments

Popular posts from this blog

100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION SCIENCE PART-2

100 SSC CGL 2018 IMPORTANT QUESTION SCIENCE PART-1